Boek
Nederlands

Meneer Big gaat naar de haaien

Gitte Spee (auteur)

Meneer Big gaat naar de haaien

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Meneer Big ziet in de dierentuin zeehonden, zebra’s en zelfs een zee-olifant, maar geen zeebig. In de bibliotheek vindt hij een oud boek waarin staat dat de zeebig diep in de oceaan leeft. Hij bouwt een duikboot en gaat op reis. Prentenboek met gekleurde illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Meneer Big gaat naar de haaien / tekst en ill. Gitte Spee
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, copyright 2023
50 p. : ill.
ISBN
9789021681252 (hardback)

Besprekingen

In Meneer Big gaat naar de haaien brengen Meneer Big, Schaap en Olifant een bezoekje aan de dierentuin. Ze zien er allemaal dieren: zeehonden, zeekoeien, maar geen zeebiggen. Meneer Big is er heilig van overtuigd dat zeebiggen ook bestaan en na een bezoekje aan de bibliotheek, waar hij het oude boek 'Zeldzame Zeedieren' leest, staat zijn besluit vast: hij gaat naar de diepzee, op zoek naar de zeebig. Helemaal alleen gaat hij op reis onder water, want Schaap en Olifant lachen hem alleen maar uit. Het wordt een zeer spannende reis, met haaien die zijn duikboot aanvallen, een vriendelijk zeemonster dat hem redt, pratende zeeanemonen en uiteindelijk, in de diepe diepte... (jawel), de zeebig. Een vriendelijk, lichtgevend wezen dat erg op zijn rust is gesteld. Meneer Big belooft plechtig niemand over zijn bestaan te vertellen, want "ik wil juist dat niemand weet dat ik besta, ik wil niet in een vissenkom, of in de pan als lekker hapje". En al zijn Olifant en Schaap zeer blij als mene…Lees verder
Een prentenboek over meneer Big.In de dierentuin ziet meneer Big zeehonden en zeeleeuwen, zebra's en zelfs een zee-olifant. Dan moet er toch ook een zeebig bestaan? In de bibliotheek vindt hij een oud boek, 'Zeldzame Zeedieren’, waarin staat dat de zeebig een zeldzaam zeedier is en in de donkere diepzee leeft. Dus bouwt meneer Big een duikboot, en hij gaat op reis. In zachte stijl geschreven, met bijpassende, gekleurde illustraties. Gitte Spee (Surabaya, 1950) is een alom bekende Nederlands-Indonesische schrijver en illustrator. Ze schreef meer dan veertig boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven. Het boek maakt deel uit van de serie: 'Meneer Big*'. Vanaf ca. 5 jaar.

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen