Dagboekaantekeningen van een huisarts in gewetensnood door zijn gevoelens voor een patie͏̈nte.
Titel
Dokter Glas
Auteur
Hjalmar Söderberg
Vertaler
Bertie Van der Meij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Doktor Glas
Uitgever
Benthuizen: Astoria Uitgeverij, 2021
126 p.
Verschijningsdatum
01-02-2021
ISBN
9789491618772 (paperback)

Besprekingen

Maarten 't Hart noemde Dokter Glas "een van de volmaakste romans over moord en liefde", en dat is een perfecte karakterisering. Dokter Glas is een jonge gewetensvolle arts die verliefd wordt op een gehuwde jongedame. Haar man is een dominee, een oude, zeer onsympathieke man die bovendien veel ouder is dan zij. De jongedame neemt hem in vertrouwen en vertelt dat ze hartstochtelijk verliefd is op een andere man, met wie ze een geheime verhouding heeft. De seksuele omgang met de dominee wekt haar weerzin en om die redenen wil ze zich van het leven beroven. Van de minnaar in kwestie wordt verteld dat hij zich zal verloven met een rijke partij. Dokter Glas probeert de jongedame eerst te helpen door de dominee om medische redenen de seksuele omgang met zijn vrouw te verbieden. Dat blijkt niet lang te helpen. En dan rijpt bij hem het plan om de dominee te doden. Söderberg beschrijft de tweestrijd van de dokter: mag hij de dominee doden voor het geluk van de jongedame? Je leest alles v…Lees verder
In dagboekvorm weergegeven gedachten van een arts over leven en dood: de zin en waarden van het leven; de smalle grens tussen leven en dood; de mogelijkheid in te grijpen in leven, met of genezing of dood tot gevolg. 'Leven, ik begrijp je niet' schrijft hij meer keren op. Zowel zijn beroep als zijn beschouwende karakter bepalen zijn filosofische belangstelling. Al bevalt hem de rol van toeschouwer, toch gaat hij door zijn gevoelens voor één van zijn vrouwelijke patiënten voor God spelen en over leven en dood van haar man te beslissen. Door dit in de aanloop daarnaartoe rationeel te benaderen en te analyseren denkt hij voldoende recht gedaan te hebben. Hij ziet over het hoofd dat de handeling hem ook ingegeven werd door zeer sterke persoonlijke gevoelens; het gevolg voor hem is dramatisch. Evenals in 'Het ernstige spel'*, dat in 2003 in Nederlandse vertaling verscheen, schenken personen in 'Dokter Glas' ook aandacht aan politieke gebeurtenissen uit hun tijd (begin 1900) en aan astronom…Lees verder

Over Hjalmar Söderberg

Hjalmar Emil Frederik Söderberg (Stockholm, 2 juli 1869 - Kopenhagen, 14 oktober 1941) was een Zweeds schrijver en dramaturg. In Zweden wordt hij algemeen beschouwd als een der belangrijkste schrijvers van rond 1900, direct na August Strindberg.

Leven en werk

Söderberg werd geboren als zoon van een ambtenaar. Hij studeerde aan de Universiteit van Uppsala, brak zijn studie af om journalist te worden, maar wijdde zich al snel volledig aan het schrijverschap.

Zijn romandebuut Förvillelser (1895) is een impressionistische milieustudie van Stockholm in de jaren 1890. In zijn volgende werk, Historietter (1898), een door Guy de Maupassant geïnspireerde bundel korte verhalen, toont hij zich een begaafd satirisch verteller, maar met een duidelijk sceptische inslag, met name ten aanzien van maatschappij en kerk.

Söderbergs bekendste werk is de roman Martin Bircks ungdom (1901, Nederlands: De jeugd…Lees verder op Wikipedia