Boek
Nederlands

Weg uit de Peel

Jacques Vriens (auteur), Henk Kneepkens (illustrator)
Janneke droomt ervan om aan het harde leven van de veenarbeiders in de Peel rond 1900 te ontsnappen en om verder te leren voor onderwijzeres. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Weg uit de Peel
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Henk Kneepkens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Holkema & Warendorf, 2022
192 p.
Verschijningsdatum
31-10-2022
ISBN
9789000387816 (paperback)

Besprekingen

Er wordt een zeer levensecht beeld geschetst van het zware, harde leven van de veenarbeiders en hun gezinnen rond 1900 in de Peel aan de hand van de belevenissen van Janneke, die droomt van een beter leven en na de lagere school graag verder wil leren om 'juf' te worden. Al haar dromen gaan in rook op, evenals die van de jongens en mannen die zich proberen te verzetten tegen de onderdrukking en sociale onrechtvaardigheid. De schrijver is erin geslaagd dit toch wel zware onderwerp op een heel boeiende en invoelbare wijze in het verhaal te verwerken. De karakters worden goed uitgediept en de gevoelens mooi weergegeven. De plattegrond van de Peel voor in het boek versterkt het gevoel van authenticiteit; foto-omslag. Het boek is niet alleen een integer geschreven, sociaal-realistische jeugdroman voor kinderen vanaf ca. 11 jaar, maar ook een spannend, goed geschreven, vlot leesbaar verhaal.

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Grons…Lees verder op Wikipedia