Boek
Nederlands
Problemen van een jonge vrouw, die buiten huwelijk en moederschap om, hunkert naar zuiver fysieke liefde
Titel
De ontnuchtering
Auteur
Kate Chopin
Vertaler
Geertje Lammers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The awakening
Uitgever
Benthuizen: Astoria Uitgeverij, 2022
163 p.
ISBN
9789491618826 (paperback)

Besprekingen

Een jonge vrouw voelt tijdens haar vakantie, dat zij in haar huwelijk onvoldoende puur lichamelijke liefde ontvangt. Een jongere man tot wie zij zich aangetrokken voelt, trekt zich terug als hij beseft dat hij van de getrouwde vrouw is gaan houden. Ook door een echte rokkenjager laat zij zich het hof maken. Tenslotte zoekt zij zich een uitweg uit haar impasse door de dood in zee. Fijnzinnig en met gevoel voor sfeer geschreven. Paperback, kleine druk.

Over Kate Chopin

Kate Chopin, geboren Katherine O'Flaherty (St. Louis, 8 februari 1850 – St. Louis, 22 augustus 1904) was een Amerikaans schrijfster van korte verhalen en romans.

Leven en werk

Chopin was van half-Franse komaf, kreeg een opleiding in een nonnenklooster en huwde op haar negentiende met een creool uit Louisiana. Ze vestigde zich met haar echtgenoot in New Orleans en runde daar een katoenplantage. Toen haar man in 1882 stierf keerde Chopin met haar kinderen terug naar St. Louis en begon te schrijven.

De meeste bekendheid verkreeg Chopin met een vijftigtal realistische korte streekverhalen. Kenmerkend voor haar verhalen zijn de gevoelige en scherpzinnige karakterschetsen. Stilistisch verraden ze duidelijk de invloed van Guy de Maupassant, die door Chopin sterk bewonderd werd.

Chopins beste en bekendste roman is The Awakening (1899), waarin ze de beperkingen van het huwelijk behandelt. Ze beschrijft het…Lees verder op Wikipedia