Boek
Nederlands

Meisjes uit het dorp : roman

Marion Bloem (auteur)
+1
Meisjes uit het dorp : roman
×
Meisjes uit het dorp : roman Meisjes uit het dorp : roman

Meisjes uit het dorp : roman

Genre:
Een zeventigjarige vrouw die als kind met haar ouders van Indonesië naar Nederland vluchtte, herinnert zich haar jeugd in het dorp naast een militaire vliegbasis en kijkt terug op haar vriendschappen, de band met haar zus en de onverwerkte trauma’s van haar ouders.
Titel
Meisjes uit het dorp : roman
Auteur
Marion Bloem
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2023
528 p.
ISBN
9789029549233 (hardback)

Besprekingen

Een lijvige (528 blz.) roman van Marion Bloem over Indisch zijn, familietrauma’s en vriendschap. Tegen het decor van haar dorp in de jaren vijftig en zestig herinnert de zeventigjarige Ramona zich haar puberteit, jonge hartstocht, en de onverwerkte trauma’s van haar ouders. Haar oudere zus wist zich voortdurend te omringen met vriendinnen, zelf had ze pen en papier als toevlucht. Ramona schrijft over zusjesliefde en meisjesvriendschap in de tijd waarin een tv bijzonder was, de anticonceptiepil nog niet beschikbaar, maar flowerpower al wel geproefd. Een periode waarin haar ouders zich soms afvroegen of de vlucht naar Nederland wel de juiste keuze was geweest.‘Meisjes uit het dorp’ is invoelend en op heldere toon geschreven. Met door de auteur getekende plattegronden en illustraties in zwart-wit. Geschikt voor een breed tot literair lezerspubliek.Marion Bloem (Arnhem, 1952) is een bekende schrijver, filmmaker en beeldend kunstenaar. Ze werd bekend met de roman ‘Geen gewoon Indisch meisj…Lees verder

Over Marion Bloem

Marion Bloem (Arnhem, 24 augustus 1952) is een Nederlandse schrijfster, dichter en filmmaakster.

Biografie

Bloem werd geboren als tweede dochter van Alexander en Jacqueline Bloem in een gezin van vier kinderen. Haar Nederlands-Indische ouders waren in 1950 uit Indonesië (voormalig Nederlands-Indië) gevlucht. Haar vader was een van de overlevenden van de Junyo Maru. Ze is een jongere zus van de kunstenares Joyce Bloem. Bloem volgde de HBS te Amersfoort en ging in 1971 in Utrecht psychologie studeren. In 1977 studeerde zij af in de klinische psychologie. In 1993 ontving zij de E. du Perronprijs voor haar hele oeuvre.

Op 30 januari 1971 ontmoette ze Ivan Wolffers, met wie ze later trouwde. Ze reisden en schreven samen en kregen in 1973 een zoon, Kaja Wolffers.

Sinds 1972 publiceerde Bloem kinderboeken, waaronder Matabia, over een Indisch meisje in Nederland in de jaren vijftig. Matabia werd bekroond werd…Lees verder op Wikipedia