Boek
Frans

Leurs enfants après eux : roman

Nicolas Mathieu (auteur)

Leurs enfants après eux : roman

In de reeks:
Frankrijk, eind 20e eeuw. De 14-jarige Anthony woont in een plattelandsdorp en trekt veel op met zijn oudere neef. Ze vervelen zich te pletter. Net als hun ouders en grootouders weten ze niet wat ze met hun toekomst aan moeten.
Titel
Leurs enfants après eux : roman
Auteur
Nicolas Mathieu 1978-
Taal
Frans
Uitgever
Arles: Actes Sud, © 2018
425 p.
ISBN
9782330108717 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

In het noordoosten van Frankrijk, eind 20e eeuw, in een klein plattelandsdorp woont Anthony, een 14-jarige jongen. Hij trekt veel op met zijn iets oudere neef. Ze vervelen zich te pletter en halen kattenkwaad uit. Het verhaal beschrijft hun gedrag wanneer ze 14, 16 en 19 jaar zijn. Hun ouders drinken, maken ruzie en leven hun dagelijkse sleur, net zoals hun ouders en grootouders deden. Anthony en zijn neef zijn schoolverlaters en weten niet wat ze met hun toekomst aan moeten, hoewel ze daarover wel nadenken. De stijl is langdradig en er wordt veel jongerentaal of plat Frans gebruikt. Dat maakt het voor de Nederlandse lezer niet makkelijker. Het geheel geeft wel een goed beeld over hoe het in zulke ingeslapen dorpen of kleine steden van generatie op generatie toegaat. De schrijver ontving de Prix Goncourt voor dit boek.

Over Nicolas Mathieu

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Nicolas Mathieu (Épinal, 2 juni 1978) is een Franse schrijver. Voor zijn roman Leurs enfants après eux (De uitzichtlozen) ontving hij de Prix Goncourt 2018.

Levensloop

Nicolas Mathieu groeide op in Golbey, een buurtgemeente van Épinal (Vosges). Zijn vader was liftmonteur, zijn moeder boekhouder. Hij ging naar een particuliere katholieke middelbare school. Daarna studeerde hij geschiedenis, kunstgeschiedenis en filmwetenschap aan de Universiteit van Metz. In 2001 voltooide hij een masterscriptie over Terrence Malick.

Na zijn afstuderen vertrok hij naar Parijs waar hij verschillende baantjes had. Van 2001 tot 2013 was hij audiovisuele stagiair voor kleine productiemaatschappijen; hij maakte rapportages en transcripties van vergaderingen. Hij heeft gewerkt voor de website van het stadhuis van Parijs. Hij werkte als zelfstandig ondernemer en leefde soms van uitkeringen. Hij gaf ook les aan 12-jarigen via Acadomia…Lees verder op Wikipedia