Strip
Nederlands

Noortje slaat op hol

Patty Klein (scenarist), Jan Steeman (illustrator), Lucas Steeman (illustrator)
Ook in album 30 blundert Noortje vrolijk door het leven. Alles loopt in de soep: van schoolfeest tot Koningsdag. Naast éénpagina-strips staan er in dit album ook twee langere verhalen: 'Herderin' en 'De prinses en de varkenshoeder'. Noortje is sinds 1975 nog steeds een vaste deelneemster in Tina weekblad. Een vrolijke no-nonsens-meisjesstrip.
Titel
Noortje slaat op hol
Scenarist
Patty Klein
Illustrator
Jan Steeman Lucas Steeman
Taal
Nederlands
Uitgever
Leens: Uitgeverij Personalia, 2020
40 p. : ill.
ISBN
9789492840738 (paperback)

Besprekingen

Noortje is al sinds 1975 een heuse 'Tina'-diva. Ze blundert nog steeds vrolijk door het leven. Met haar broertje spant ze samen tegen haar ouders. Met haar herdershond Woefie heeft ze ook een en ander te stellen. Dat ze aan dit alles haar eigen interpretatie geeft, mag inmiddels duidelijk zijn. Natuurlijk komt ook verliefdheid aan bod. Waar Noortje nogal grillig in acteert trouwens. Korte éénpagina-gags in de bekende, beetje karikaturale tekenstijl. Noortje is nog steeds een vaste deelneemster in de Tina. Een vrolijke no-nonsens-meisjesstrip. Leuk voor meiden vanaf een jaar of 9. Dertigste deel, afzonderlijk leesbaar; het vorige deel was 'Noortje ruimt op' (2019)*.

Over Patty Klein

Patricia Cecilia (Patty) Klein (Den Haag, 25 januari 1946 – Ede, 15 maart 2019) was een Nederlands stripauteur (als Patty Klein) en dichteres. Zij kreeg haar opleiding bij Toonder Studio's en heeft scenario's geschreven voor een groot aantal Nederlandse stripverhalen. Haar gedichten publiceerde ze onder haar getrouwde naam Patty Scholten.

Levensloop

Klein werd geboren in Den Haag maar groeide op in Amsterdam. Dichten deed ze sinds haar zevende. In 1966 brak ze haar studie biologie af om als stripschrijver voor Toonder Studio's te gaan werken. Onder andere schreef ze hier scenario's voor de Toonder strips en voor diverse licentiestrips voor uitgeverijen als Disney, Semic Press en Kauka Verlag. In 1973, nadat als gevolg van een koerswijziging bij Toonder een groot deel van de stripafdeling was opgedoekt, ging Klein werken voor bladen als Donald Duck, Sjors, Eppo, Tina, Fix und Foxi, Ok…Lees verder op Wikipedia