Boek
Nederlands

De duivelsverzen

Salman Rushdie (auteur), Marijke Emeis (vertaler)
Vrijmoedig spel met het Islamitische geloofsgoed waarin twee Indiase acteurs na een val uit een vliegtuig goed en kwaad belichamen.
Onderwerp
Islam
Titel
De duivelsverzen
Auteur
Salman Rushdie
Vertaler
Marijke Emeis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The satanic verses
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2022
Verschijningsdatum
19-08-2022
ISBN
9789493304178 (paperback)

Besprekingen

Boven Engeland ontploft een vliegtuig. Twee Indiase acteurs, de wervelende Djibriel en de keurige anglofiel Chamcha, tuimelen naar beneden. Zij overleven de val en ontwikkelen zich daarna tegengesteld. Djibriel wordt als Gabriël, de aartsengel. Chamcha verslonst en wordt duivelachtig. Maar een apocalyptisch slot nivelleert de diametrale verschillen. Rushdie's vorige romans vertonen een historisch geraamte. 'De duivelsverzen' zijn een visionaire draaikolk van gedachten. De roman zit vol parabels, gedaanteverwisselingen en tegenstellingen: goed versus kwaad, werelds tegenover geestelijk. Controversieel is de beschrijving van de Islam als een historisch verschijnsel en Mohammed als wezen met menselijke en aardse drijfveren. Het epos lijkt fantastisch doch stoelt sterk op de realiteit. Koran en Islam worden zodanig geïnterpreteerd en geparafraseerd dat dit op islamieten beledigend en onthechtend kan werken, terwijl het op anderen als een eruptie van eruditie overkomt. Knap vertaald. Paper…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een Brits-Amerikaanse essayist en schrijver van Indiase afkomst. Hij schrijft voornamelijk fictie en is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Op 14 januari 1989 sprak de Iraanse geestelijk moslimleider Khomeini vanwege De duivelsverzen op Radio Teheran een fatwa uit waardoor islamieten wereldwijd de opdracht kregen hem te doden. Dit leidde internationaal tot grote ophef. Het was de eerste keer dat zo'n fatwa werd uitgesproken over een westerse publieke figuur.

Levenslo…Lees verder op Wikipedia