Boek
Nederlands
Autobiografisch relaas van de Brits-Indiase schrijver (1947- ) over zijn onderduikleven na het uitroepen van de fatwa van 1989 tot aan 2005.
Titel
Joseph Anton : een memoir
Auteur
Salman Rushdie
Vertaler
Els Van der Pluijm Karina van Santen Martine Vosmaer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Joseph Anton : a memoir
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2022
ISBN
9789493304192 (paperback)

Besprekingen

Dit vuistdikke boek bevat de intrigerende memoires van de wereldberoemde Brits-Indiase schrijver (1947) over zijn onderduikleven na het uitroepen van de fatwa van 1989 tot aan 2005. In een mengeling van eerlijkheid, woede, zelfspot, twijfel en eruditie beschrijft hij onder meer de gevolgen van het steeds door de Britse Special Branch te moeten worden bewaakt (met alle frustraties vandien, zoals het om de haverklap moeten verhuizen) waartegen hij zich in toenemende mate verzet, de dubbelhartige houding van de Engelse regering en soortgelijke reacties van uitgevers, journalisten, politici, vrienden en geliefden. Constante thema’s in het constante leven tussen hoop en vrees zijn het steeds weer oplaaiend moslimfanatisme, de angstige reacties alom, de kritiek in de pers en zijn relatieperikelen. Zijn schuilnaam/literair alter ego Joseph Anton (naar zijn lievelingsschrijvers Conrad en Tjechov) werkt aanvankelijk wat stug, maar geeft het boek uiteindelijk een romaneske meerwaarde, die wordt…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een Brits-Amerikaanse essayist en schrijver van Indiase afkomst. Hij schrijft voornamelijk fictie en is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Op 14 januari 1989 sprak de Iraanse geestelijk moslimleider Khomeini vanwege De duivelsverzen op Radio Teheran een fatwa uit waardoor islamieten wereldwijd de opdracht kregen hem te doden. Dit leidde internationaal tot grote ophef. Het was de eerste keer dat zo'n fatwa werd uitgesproken over een westerse publieke figuur.

Levenslo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties