Boek
Nederlands
De lotgevallen van een welgestelde Indo-Pakistaanse familie in de periode 1900-1975.
Onderwerp
India ; 1945-, Pakistan
Titel
Middernachtskinderen
Auteur
Salman Rushdie
Inleider
Abdelkader Benali
Vertaler
Max Schuchart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Midnight's children
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2022 | Andere uitgaves
531 p.
ISBN
9789493304185 (paperback)

Besprekingen

Het leven van een vooraanstaande moslimfamilie in Brits-Indië, India en Pakistan, met als hoofdpersoon een telepathisch begaafde jongen, geboren op het moment van de onafhankelijkheid van Brits-Indië. Als achtergrond enerzijds politieke gebeurtenissen, anderzijds de 'exotische' cultuurelementen van ritueel, religie en bijgeloof. Veel inzicht of begrip in het denken en leven van de gewone Indiër of Pakistani, of in de draagwijdte van politieke gebeurtenissen levert het boek niet, wel in de sfeer en de (veronderstelde) complexen en absurditeiten bij de moslim-elite. De weergave van de politieke gebeurtenissen is op zich juist; de auteur beschikt over een grote kennis van geschiedenis en cultuur van Zuid-Azië. Als roman in de literatuurkritiek hoog geprezen, doch door zijn overdaad aan beelden, gebeurtenissen, absurditeiten en extremiteiten en zijn grote omvang moeilijk toegankelijk voor de gemiddelde lezer. Goedkope paperbacketeditie; kleine maar vette druk.

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een Brits-Amerikaanse essayist en schrijver van Indiase afkomst. Hij schrijft voornamelijk fictie en is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Op 14 januari 1989 sprak de Iraanse geestelijk moslimleider Khomeini vanwege De duivelsverzen op Radio Teheran een fatwa uit waardoor islamieten wereldwijd de opdracht kregen hem te doden. Dit leidde internationaal tot grote ophef. Het was de eerste keer dat zo'n fatwa werd uitgesproken over een westerse publieke figuur.

Levenslo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties