De brief voor de koning

Tonke Dragt (auteur)
+1
De brief voor de koning
×
De brief voor de koning De brief voor de koning

De brief voor de koning

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Eén van hen hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Met deze daad bewijst hij pas een echte ridder te zijn. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ridders
Titel
De brief voor de koning
Auteur
Tonke Dragt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2021 | Andere uitgaven
449 p. : ill.
ISBN
9789025873530 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri (16), hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij krijgt een verzoek om hulp en neemt een moeilijke opdracht over. Om die opdracht uit te voeren moet hij een gevaarlijke tocht ondernemen. Dit ridderepos met motieven uit de Keltische en Germaanse sagenwereld gaat niet slechts over helden en schurken, maar ook over mensen met goede en kwade kanten. De beeldende stijl en de zwart-witillustraties van de schrijfster maken er een boeiend geheel van. Een klassiek jeugdboek, dat in 2008 is verfilmd en de Griffel der Griffels heeft gekregen. Met landkaarten van het Rijk van Unauwen en het Rijk van Dagonaut voor- en achterin. Deze editie is voorzien van een brief van Tonke Dragt aan de lezers. Sfeervol foto-omslag met een pentekening van de auteur erin verwerkt. Vanaf ca. 10 jaar.

De brief voor de koning

In de nacht voor hij door koning Dagonaut tot ridder geslagen zal worden, krijgt Tiuri een dringend verzoek om hulp. Door het openen van de deur van de kapel waar hij met zijn vrienden nachtwake houdt, verbreekt hij de regels en stapt hij in een ongelooflijk spannend en onvergetelijk avontuur. Hij neemt de geheime opdracht over van de stervende Zwarte Ridder met het Witte Schild, die een uiterst belangrijke brief moet bezorgen aan koning Unauwen van het naburige rijk. Hij weet te ontsnappen aan de boosaardige Rode Ruiters die hem met de dood bedreigen, maakt kennis met de Grauwe Ridders en komt op zijn gevaarlijke tocht veel vijanden tegen, maar sluit ook vriendschap, onder meer met Piak.
Dit boek uit 1962 werd bekroond met de Griffel der Griffels 1955-2004. Het is een ridderepos zonder al te veel middeleeuwse details, dat nog steeds even boeiend is. Met haar eenvoudig ongekunsteld taalgebruik en beeldende stijl weet de schrijfster de spanning ten top te voeren. Het verhaal is b…Lees verder

Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta voor Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen en kinderen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te…Lees verder op Wikipedia