Hoe kan ik kranten- en tijdschriftartikels zoeken en online lezen?

faq krantenarchief zoekbox

Klik op het tabblad Krantenarchief om deze digitale collectie te doorzoeken. Na het versturen van de zoekopdracht krijg je de mogelijkheid om de resultaatslijst te verfijnen op bron (de naam van de krant of het tijdschrift), taal of datum.  Ook kan je de lijst sorteren volgens datum (standaard is de lijst gesorteerd naargelang de overeenkomst met de zoekopdracht).

 

Krantenarchief verfijnen en sorteren

Om het artikel te lezen, klik je op de knop Lees het volledige artikel. Als je op de titel van een artikel klikt en nog niet aangemeld bent, krijg je het startscherm van Mijn Bibliotheek te zien. Meld je aan om het artikel te lezen.

Bevind je je in de bib? Dan hoef je niet aan te melden en word je automatisch doorgestuurd naar het artikel.

Historisch krantenarchief Gazet van Antwerpen / Mechelen

Leden van een openbare bibliotheek uit de provincie Antwerpen hebben gratis toegang tot het historisch archief van de Gazet van Antwerpen / Gazet van Mechelen.

De historische krantencollectie (vanaf 1891) van de Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen wordt op dit moment gedigitaliseerd door uitgever Mediahuis en haar partners, de provincie Antwerpen, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het MAS, het stadsarchief van Mechelen en de Universiteit Antwerpen. 

  • Ontdek hoe de eerste wereldoorlog toendertijd beleefd werd.
  • Ga op zoek naar het verleden van jouw familie, buurt, vereniging, ...
  • Wie was de eerste adverteerder in de krant?
  • ...

Op dit moment is de periode 1891-1988 en 2004 tot nu reeds doorzoekbaar.

​Om in te loggen heb je een werkende Mijn Bibliotheek account nodig en moet je lid zijn van een openbare bibliotheek uit de provincie Antwerpen. Klik hieronder door op de banner en start je zoektocht in het archief.

Op zoek naar recente krantenartikels van alle Vlaamse kranten?

Als je bib een geactiveerd abonnement heeft op GoPress (het digitale krantenplatform van de Belgische krantenuitgevers), kun je via de catalogus ook de artikels in dit krantenarchief raadplegen.