Livre
Néerlandais

Dottie's eieren

Julie Sykes (auteur), Jane Chapman (dessinateur), L.M. Niskos (traducteur)
Kip Dottie is zo trots op haar eerste nest eieren, dat ze iedereen erover moet vertellen, maar de andere dieren zijn veel te druk met hun eigen kroost om te luisteren. Prentenboek met eenvoudige illustraties in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Dieren, Eieren, Kippen
Titre
Dottie's eieren
Auteur
Julie Sykes
Dessinateur
Jane Chapman
Traducteur
L.M. Niskos
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Dora's eggs
Édition
7
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2012 | Autres éditions
[26] p. : ill.
Note
Wordt vervolgd door: Dottie's kuikens
ISBN
9789056370633 (hardback)

Commentaires

Dit kartonnen prentenboek gaat over een kip die een nest prachtige eieren heeft gelegd. Ze is er erg trots op en wil ze aan iedereen laten zien. Maar de andere boerderijdieren zijn druk in de weer en zorgen voor hun eigen kleintjes. Dottie ziet al die lieve jongen en gaat ietwat teleurgesteld weer op haar nest zitten. Tot haar schrik en verbazing breken de eieren. Even later steelt ze de show met een rij prachtige kuikens achter zich aan. Nu kijken alle dieren vol bewondering.

Hopelijk kunnen kinderen lachen om deze domme kip. Ze weet blijkbaar niet wat broeden is. Het boekje heeft een handig formaat en stevige bladzijden met afgeronde hoeken. Dottie's verhaal is in heldere kleuren neergezet, al komen de prenten en de kleuren niet helemaal tot hun recht in dit kleine formaat. De lay-out is evenwichtig.

[Heidi Vyncke]
Prentenboek over de onervaren kip Dottie die erg trots is op haar eerste legsel. Als ze echter de andere dieren erover wil vertellen, blijken deze maar weinig belangstelling te tonen o.a. doordat ze het te druk hebben met hun zeer benijdenswaardige kroost. Dotties oorspronkelijke blijdschap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanhopig wordt ze als de eieren onder haar breken nadat ze er een poosje op heeft gezeten. Verbaasd maar reuzenblij is ze met de vele kuikens die haar plotseling omringen. Ze heeft nu ieders bewondering. Tekst en illustraties sluiten goed op elkaar aan. De eenvoudige, kleurrijke afbeeldingen zijn goed herkenbaar ondanks het feit dat de dieren niet overal volledig zijn afgebeeld. Het gebruikte (kikvors)perspectief verhoogt de betrokkenheid. De dieren hebben het vermogen om te praten en te denken. Het taalgebruik is direct en gemoedelijk. Gedachten en gevoelens van Dottie worden verwoord, waardoor identificatie mogelijk is. De tekstblokken bestaan uit kortere zinnen…Lire la suite