Leestip van Ingrid

Naar aanleiding van het Holebifilmfestival (8-25 november) stelt Ingrid Kartonnen dozen van Tom Lanoye voor als leestip.

Ingrid met boek

Kartonnen dozen, geschreven in 1991 is gedeeltelijk een autobiografisch boek. Lanoye put inspiratie uit zijn jeugdherinneringen en doet dat in zijn gekende spitse stijl. Hij vertelt. Hij beschrijft. Lezers van zijn generatie herkennen zeker de typische anekdotes uit de  jaren 70 en de fratsen met de kartonnen dozen van de mutualiteit.

De eerste grote verliefdheid, de katholieke school met de typische onderwijzers (sommigen laten een diepe indruk na), de slagerswinkel van zijn vader, het komt allemaal aan bod. De naam van de jongen waar hij verliefd op was, blijf geheim. Het is ‘Z’, de Z in Kartonnen Dozen, dat had ik pas achteraf gezien. ‘Z’ beleeft de ontluikende liefde anders, maar geeft soms toch tegenstrijdige signalen. Zoals dat gaat in een groep leerlingen en bij klasuitstappen moeten de twee jongens creatief zijn om hun innige contacten te verbergen. Het is grappig, en soms toch triest. Als lezer ben je zo benieuwd naar de afloop (maar eigenlijk weet je dat al). Omdat je nu meer over de volwassen schrijver weet (via de media), probeer je hem ook als jongere voor te stellen in zijn jeugd.

'Smaakt naar meer'

Het boek telt 170 bladzijden, ik las het in één ruk uit. De 28ste druk, zolang heb ik gewacht vooraleer het te lezen en het smaakt naar meer. Het is dus nooit te laat om eraan te beginnen. Het boek wordt verfilmd.

Ik las eerder ook Sprakeloos van Lanoye en daar kreeg ik kippenvel van. Een teder en ontroerend verhaal over zijn moeder die na een beroerte haar spraakvermogen kwijtraakt