Stuifzand: zeven gemeentelijke bibliotheken onder één naam.

Wij tellen nu al af naar oktober, want dan krijgt jouw lenerspas een flinke bonus.

Onze bib gaat vanaf eind oktober hecht samenwerken met de bibliotheken van Balen, Dessel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie, onder de naam Stuifzand. Dat betekent:

Eén reglement

Eén grote collectie

Eén enthousiast team van medewerkers

Stuifzand affiche

Wat betekent het voor jouw abonnement?

Dit verandert er voor jou:

• Met jouw lenerspas (eID of lenerspas) kun je bij de zeven bibliotheken van Stuifzand uitlenen.
  • Je kan online alle catalogi raadplegen en materialen reserveren (met je Mijn bibliotheekaccount).
  • Tot en met 25 jaar is het gratis, daarna betaal je 5 euro lidgeld per jaar.
  • 20 materialen per uitleenbeurt voor vier weken, -twee keer verlengen.
  • Materialen die je in bib X uitleent, lever je daar ook weer in.
  • IBL (Interbibliothecair Leenverkeer) blijft mogelijk tegen betaling (€4).
  • Heb je al een abonnement? Geen probleem, dat loopt door tot aan de vervaldatum. Al deze nieuwe voorwaarden worden automatisch mee overgenomen zodat je er meteen van kan genieten.

De bib is gesloten van maandag 4 tot en met woensdag 20 oktober

De overschakeling naar het nieuwe reglement gaat gepaard met de invoering van een volledig nieuw softwaresysteem. Deze software is de achterliggende motor van de zeven bibliotheken. Zo houdt het systeem onder andere alle lidmaatschappen bij, registreert het de uitleningen, controleert het de uitleenperiodes,….

De installatie en het testen van de software neemt een periode van twee weken in beslag. Daarom sluiten de bib van Geel van maandag 4 tot en met woensdag 20 oktober. Op donderdag 21 oktober gaat de bib weer open, met aangepaste openingsuren.

Feestelijke opening in alle 7 bibliotheken op zaterdag 23 oktober

Om de heropening niet ongemerkt te laten verlopen, werken de bibliotheken achter de schermen nog aan een feestelijke heropening op zaterdag 23 oktober. Verdere informatie volgt na de zomervakantie.

Waarom Stuifzand?

De regionale samenwerking rond cultuur en erfgoed draagt de naam Stuifzand. De naam verwijst naar de Kempen, het zandland bij uitstek. Stuifzand is het zand dat door het landschap danst en het is de biotoop van pioniers. Dynamisch, experimenteel en veel ruimte voor kruisbestuiving, dat zijn ook kenmerken van de culturele organisatie Stuifzand. De Stuifzandkleuren, wit/geel/blauwgroen, zijn eveneens een knipoog naar het landschap hier in de regio dat rijk is aan wit zilverzand, gele stuifzanden en blauwig water van de zandputten, vennen, Nete en kanalen.

Info over Stuifzand

Website Stuifzand

Overkoepelend reglement (gaat pas vanaf 21 oktober '21 in voege)