Wie kan broeden op gedichten die mensen raken? Wie komt graag in contact met mensen en wie kan in samenwerking met een organisatie of stadsdienst een toepasselijk gedicht schrijven?

Wie wordt de uitverkoren M/V/X die in de voetsporen treedt van aftredend stadsdichter Maarten Vanhoof?

Schrijf jij gedichten die je wil delen met anderen? Doe dan mee met deze wedstrijd en lever vier gedichten in vóór 1 oktober ’22. Lees eerst het volledige wedstrijdreglement waarin alle voorwaarden staan om te kunnen deelnemen, dan weet je wat er verwacht wordt van de stadsdichter van Geel.

Wanneer kom je in aanmerking?

• Je woont in Geel of je hebt een nauwe (aantoonbare) betrokkenheid met de stad;
  • Je bent ouder dan 18 jaar;
  • Je bent in staat en bereid om je werk voor te dragen. Je bent bereid om mee te werken aan het ruimer uitdragen van poëzie in Geel door openbare optredens, organiseren workshops, lezingen … in samenwerking met de bibliotheek Geel en/of andere partners (Cultuurdienst, Academie voor Muziek, Woordkunst-Drama en Dans, e.a.);
  • Leden die zetelen in de selectiejury van de stadsdichter zijn uitgesloten van deelname;
  • Tussen eventuele vorige geselecteerde kandidaturen is minstens een periode van 8 jaar.

Schrijf over …

Twee van de vier gedichten moeten iets te maken hebben met Geel of met je motivatie om stadsdichter van Geel te worden. Het thema van de twee andere gedichten kan je zelf kiezen. Laat je fantasie de vrije loop en schrijf over wat jou het beste ligt. Een van de vier gedichten moet een virtuele voordracht zijn, zodat we kunnen zien dat je niet enkel een vlotte pen hebt, maar ook vlot een presentatie kunt geven.

Hoe je wilt

Poëzie in al zijn vormen is mogelijk. De klemtoon ligt op de poëzie. De stadsdichter moet met een eigenzinnige pen en een scherpe blik het lokale leven op een originele manier op papier zetten. Toon ons je bedrevenheid in het vak en verras de jury op een originele manier.

Hoe begin je eraan?

Laat je gedachten de vrije loop en experimenteer, schrap, begin weer helemaal opnieuw, en blijf doorgaan. Verdiep je in de schoonheid (of net de gruwel) van dagelijkse gebeurtenissen, geef jouw kijk op een bepaald probleem of standpunt, mijmer over je dromen ... en ga op zoek naar mooie woorden die erbij passen.

Tegen wanneer

We willen je kandidatuur uiterlijk vóór 1 oktober ’22 ontvangen. Bezorg ze aan cultuur@geel.be.

De selectie door de jury

Een onafhankelijke deskundige jury beoordeelt alle ingezonden gedichten en maakt een selectie voor het schepencollege. Het schepencollege duidt de winnaar aan. De winnaar wordt uitgenodigd voor een gesprek met een afvaardiging van de jury, om het verdere verloop en de verwachtingen toe te lichten.

Je wordt gelanceerd

Op de nationale Gedichtendag van donderdag 26 januari ‘23 word je met toeters en bellen gelanceerd als stadsdichter van Geel voor een periode van twee jaar. Gedurende deze periode word je ondersteund en geëvalueerd door een medewerker van de Academie voor Muziek, Woordkunst-Drama en Dans en een medewerker van de bibliotheek.

Wedstrijdreglement

Inspiratie nodig?

Bezoek dan zeker de pagina van onze huidige stadsdichter,  Maarten Vanhoof. Hij heeft als eerste stadsdichter van Geel het pad geëffend op een bevlogen manier.