Dicht de stad je toe

                         krijt ze neer op de straten

                         schrijf ze neer in mooie woorden

                         zodat niemand ze nog wil verlaten

                        (Wim Paeshuyse, eerste stadsdichter Turnhout)

 

Gezocht: Stadsdichter voor Geel

Schrijf je gedichten en wil je, naast het krijgen van eeuwige roem, als de eerste officiële stadsdichter van Geel herinnerd worden? Doe dan mee met deze wedstrijd en lever vier gedichten in vóór 1 november ’20. Lees eerst het volledige wedstrijdreglement waarin alle voorwaarden staan om te kunnen deelnemen en wat er verwacht wordt van de stadsdichter van Geel.

Wanneer kom je in aanmerking?

  • Je woont in Geel of hebt een nauwe band met de stad
  • Je bent ouder dan 18 jaar
  • Je bent in staat en bereid om je werk voor te dragen
  • Je wil meewerken aan het uitdragen van poëzie in Geel
  • Je maakt geen deel uit van de selectiejury

Schrijf over …

Twee van de vier gedichten moeten iets te maken hebben met Geel of met je motivatie om stadsdichter van Geel te worden. Het thema van de twee andere gedichten kan je zelf kiezen. Laat je fantasie de vrije loop en schrijf over wat jou het beste ligt. Eén van de vier gedichten moet een virtuele voordracht zijn, zodat we kunnen zien dat je niet enkel een vlotte pen hebt, maar dat je ook vlot je werk kan voordragen.

Hoe je wilt

Poëzie in al zijn vormen is mogelijk. De klemtoon ligt op de poëzie. Toon ons je bedrevenheid in het vak en verras de jury op een originele manier.

Hoe begin je eraan?

Laat je gedachten de vrije loop en experimenteer, schrap, begin weer helemaal opnieuw, of blijf doorgaan. Verdiep je in de schoonheid (of net de gruwel) van dagelijkse gebeurtenissen, geef jouw kijk op een bepaald probleem of standpunt, mijmer over je dromen ... en ga op zoek naar mooie woorden die erbij passen.

Tegen wanneer

We willen je kandidatuur uiterlijk vóór 1 november ’20 ontvangen. Bezorg ze aan cultuur@geel.be.

De selectie door de jury

Een onafhankelijke deskundige jury beoordeelt alle ingezonden gedichten en maakt een selectie voor het schepencollege. Het schepencollege duidt de winnaar aan. De winnaar wordt uitgenodigd voor een gesprek met een afvaardiging van de jury, om het verdere verloop en de verwachtingen toe te lichten.

Je wordt gelanceerd

Op de nationale Gedichtendag, op 28 januari ‘21 word je met toeters en bellen gelanceerd als eerste officiële stadsdichter van Geel voor een periode van twee jaar. Gedurende deze periode word je ondersteund en geëvalueerd door een medewerker van de academie voor Muziek, woord en dans en een medewerker van de bibliotheek.

Wedstrijdreglement 

Logo Stadsdichter